Glutenfri surdej – sådan gør du.

Jeg har længe tænkt på, at skulle starte en glutenfri surdej. Det er jo super moderne at bage med surdej for tiden, og meget praktisk i disse tider. Der er ikke meget gær at opstøve i de diverse supermarkeder i de her uger. Derfor er det oplagt at tænke kreativt, og surdej er den perfekt løsning. Det er ikke kun et godt alternativ eller supplement til gær, men også et godt tiltag til bagværk hvis din mave er følsom. Der er også mange mennesker der reagere negativt på gær. Hvis du fx døjer med candidasvamp eller anden svamp i kroppen, kan gær være ren foder for sådan en. Surdej kan også være det sidste boost, for at få dit bagværk ekstra luftigt. Nogle glutenfrie brød har det med at blive lige lovlig tunge i bunden.

Glutenfri Surdej

Opskrift på glutenfri surdej

Først skal du finde et godt glas til din surdej, det skal gerne kunne indeholde 4-5 dl. Der skal også være plads til at røre rundt, jeg bruger et glas med patentlåg. Til at rører med skal du bruge en træske. Surdej opfører sig meget forskelligt fra hjem til hjem, det har noget med blandt andet temperaturer at gøre, og så kan bakterier altid udvikle sig forskelligt i ikke sterilemiljøer. Selvom du gør rent hver dag, kommer dit hjem aldrig i nærheden af et sterilt miljø.

Nu er du klar til at røre din grunddej sammen, du skal bruge følgende:

1 dl boghvedemel

1 dl rismel

ca. 2 dl vand

1 tsk honning

Rør det hele godt sammen, tilsæt eventuelt mere vand eller mere mel til konsistensen er som lidt tynd pandekage dej. Lad glasset med dejen stå på køkkenbordet natten over med løst låg på. Næste dag røres dejen igennem med en træske, for at nusse ekstra om den, kan du med stor fordel rører i den flere gange i løbet af dagen. Du kan allerede nu opleve at den lugter syrligt og måske lidt af øl.

Surdej

På dag 3 var min surdej klar til brug, den var hævet op og havde store luftbobler i teksturen. Jeg rørte godt rundt i den, og lavede straks en dej med ca. halvdelen af surdejen. Resten satte jeg i køleskabet med tæt lukket låg. Hvis din surdej opfører sig på samme samme måde som min, er den også klar til brug. Hvis ikke, så giv den en ekstra dag på køkkenbordet.

Foder din glutenfrie surdej

Næste gang du skal bruge surdejen tages den ud dagen før, eller aftenen før. Tilsæt 2 spsk mel og ½ dl vand, rør godt og lad surdejen stå på køkkenbordet med løst låg, eller et klæde over så den kan ånde. Det kunne blandt andet være de her fine cotten covers som min gamle skolekammerat Melis har designet til hendes firma Haps Nodic. Hvis I ikke allerede kender virksomheden, syntes jeg bestemt at I skal kigge forbi hendes online shop.

Nu har du en surdej – og om 2 dage deler jeg en opskrift på lækre glutenfrie havreboller bagt med surdej. I morgen kommer der et indlæg med nogle meget fine løbebukser, og lidt om mine nye motionsvaner.

Surdej

Har du set indlægget med opskriften på glutenfri pizza?

One Reply to “Glutenfri surdej – sådan gør du.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *